Vervroegd kerstcadeau

cadeau-VWRL-dividend-staatslot

Normaal geef ik mezelf alleen maar een half staatslot voor de oudejaarsloterij cadeau. Dit is een soort traditie geworden en die 15 euro kan ik ieder jaar missen. Dit jaar heb ik dat net even anders gedaan.

Staatslot met cashback

Dit jaar kwam ik erachter dat je via CashbackXL nog wat geld terug kan krijgen bij het kopen van een staatslot. Ik weet niet zeker of dat het hele jaar door het geval is, maar voor deze trekking in ieder geval wel. Dan heb je in ieder geval niet meteen al je geld verloren, maar zelfs al wat gewonnen voordat de trekking is geweest 😉

Ik wil je niet aansporen om dan ook maar een lot te gaan kopen. Het meedoen aan een loterij past niet echt goed bij de FIRE gedachte omdat de kans dat je niks wint en daarmee geld kwijt raakt vele malen groter is dan dat je je geld weer terug wint.

Nog een cadeau: VWRL

Eerder deze week heb ik mezelf een nog een vervroegd kerstcadeau gegeven: een aandeel VWRL! Dat betekent dat ik nu eindelijk meedoe in de aandelenmarkt (naast Robeco One dan). Het plan was al om vanaf 2019 maandelijks te gaan inleggen, maar ik ben er dus een maand eerder al aan begonnen.

Dividend

Nadat ik vanuit mijn enthousiasme dit in de FIRENL slack deelde, kwam er een reactie van FireMe dat ik mogelijk net te laat was om dividend uitgekeerd te krijgen. Na even opzoeken wanneer de ex-dividend datum zou zijn, kwamen we erachter dat ik als het goed is wel dividend krijg uitgekeerd. Volgens deze pdf van Vanguard is de ex-dividend datum voor VWRL 27 december. De dag dat het dividend wordt uitgekeerd zal 9 januari zijn.

Ex-dividend

Op de dag voor de ex-dividend datum maakt een indexfonds/bedrijf een overzicht van hoeveel aandelen per aandeelhouder er zijn en hoeveel dividend ze in totaal moeten uitkeren aan alle aandeelhouders. Vervolgens zal de waarde per aandeel zakken omdat de waarde van dit uit te keren dividend niet meer wordt meeverhandeld met het aandeel.

Dividend data 2019

Voor de toekomst lijkt het me wel handig om te weten wanneer de ex-dividend data zijn. Dan kan ik daar rekening mee houden wanneer in de maand ik VWRL bij koop om zo geen dividend mis te lopen. Ik heb helaas nog geen lijst gevonden van de data in 2019. Wanneer ik die vind zal ik die hier delen.

Eén antwoord op “Vervroegd kerstcadeau”

  1. Na jouw opmerking heb ik ook nog een laatste “plukje” VWRL gekocht, als een soort kerstbonus, die dus inderdaad nog meetellen in het komende dividend. Gefeliciteerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.