Buffer vs studieschuld aflossen: prioriteit bepaald

In een eerder bericht deed ik uit de doeken wat mijn korte termijn doelen zijn wat betreft sparen en aflossen. Ik wil graag mijn buffer vergroten, maar ook mijn studieschuld versneld aflossen. Inmiddels is er weer wat tijd verstreken en ben ik eruit wat mijn strategie is tot aan het einde van het jaar

In het bericht van begin juni had ik het doel om de buffer aan het einde van het jaar met €2000,- te verhogen. Met mijn nieuwe strategie gaat dat helaas niet helemaal lukken.

Beginnersfoutjes

We zijn in de tussentijd op vakantie geweest. Deze vakantie had ik niet begroot (beginnersfoutje). Ook heeft de auto nog een dure beurt gehad daar vlak voor (ook niet begroot). Dat heeft ervoor gezorgd dat ik minder goed heb kunnen sparen voor de buffer.

Prioriteit bepaald: studieschuld boven buffer

Ik heb ervoor gekozen om dit jaar de prioriteit te leggen bij het aflossen van de studieschuld. Op dit moment is deze nog €2089,- Mijn plan is om mijn vrijwillig verhoogde aflossing nogmaals te verhogen van €100,- naar €250,- per maand. Dat betekent dat de schuld aan het einde van het jaar rond de €839,- zit. Het plan is om daarna het maandbedrag weer te laten zakken naar €100,- Dan ben ik alsnog in 2019 van de schuld af!

Bijna doel gehaald

Door het aflosbedrag verder te verhogen, kan ik minder hard sparen voor de buffer. Waar het maandbedrag nu €500,- euro is, zal dat €350,- worden. Gezien mijn eerdere doel was om €2000,- aan de buffer toe te voegen, zal dat nu uitkomen op een bedrag van 5 x €350 =€1750,-

Toch doel gehaald!

Buiten dit alles om wordt mijn vakantiegeld in december/januari uitbetaald. Dat heeft te maken met hoe de secundaire arbeidsvoorwaarden in elkaar zitten. Bij ons is er het systeem van een IKB/PBA. Dit loopt per kalenderjaar. Het niet besteedde budget wordt in december uitbetaald. Wanneer je nog gekochte, niet ingezette, vrije dagen hebt staan worden die eerst weer omgezet en krijg je die in januari uitbetaald. Het plan is om dit geld te gebruiken om toch het doel voor de buffer te halen.

2 Antwoorden op “Buffer vs studieschuld aflossen: prioriteit bepaald

  1. hoe gaat het nu met t aflossen ?
    ik ben er ook hard mee bezig, al ziet mn man t nut er niet zo van in ivm de lage rente 😉 dus ik los kleine beetjes extra af zo komen we er ook wel 🙂
    toevallig op mijn blog net een update geplaatst hierover

    1. Tot nu toe gaat het eigenlijk wel redelijk. Al moet ik wel bekennen dat er sinds het verschijnen van deze blogpost nog maar 1x het extra verhoogde bedrag van €250,- richting DUO is gegaan. Het gaat redelijk omdat we momenteel allerlei zaken moeten aanschaffen voor de komst van ons eerste kindje. Dat zorgt ervoor dat, voor mijn gevoel, ik moeite heb om mijn spaardoel te halen. Nou, mijn spaardoel heb ik natuurlijk wel gehaald toen mijn salaris binnen kwam, maar ik voel wat onzekerheid over het rondkomen deze maand zonder mijn buffer aan te spreken.
      Ik zal zo even je update gaan lezen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.