Sparen

Sparen

Sparen is het noodzakelijke kwaad! Zonder sparen is het niet mogelijk om onverwachte uitgaven op te vangen. Als je in die situatie toch echt geld nodig hebt, zal je moeten lenen. Als je niet van familie/vrienden kan lenen, zal je zeker rente moeten betalen. Geld lenen kost geld. Maar wat nou als je niet voldoende geld hebt om ook nog eens die lening af te betalen? Je kan proberen de ene lening af te lossen met een nieuwe lening. Maar zo blijf je aan de gang!! De oplossing: sparen!

Leren sparen

Wanneer je eerder wil stoppen met werken dan je pensioenleeftijd (71 in mijn situatie) zal je toch moeten leren sparen. Sparen begint met inzicht krijgen in wat je inkomsten en uitgaven zijn iedere maand.

Komt er meer binnen dan dat je uitgeeft? Mooi! Dat betekent dat je al aan het sparen bent. Lees verderop hoe je het geld dat je overhoudt het beste apart kan zetten!

Geef je meer uit dan je aan inkomsten hebt? Dat is wel een probleem. Probeer in deze situatie te kijken naar of de uitgaven die je doet wel echt nodig zijn. Zijn het luxeproducten die je koopt? Heb je echt die grote nieuwe tv nodig? Doet de oude het nog? In een eerdere blog heb ik een overzicht gemaakt van een aantal vragen die je jezelf kan stellen om je te laten nadenken of je een bepaald product echt nodig hebt.

Als je al schulden hebt, probeer dan ook een inzicht te maken wat voor schulden dit zijn. Koop je op afbetaling? Gebruik je je creditcard heel vaak? Heb je misschien nog wat andere “onnodige” uitgaven? Een sportschoolabonnement waar je geen gebruik van maakt? Heb je echt dat dure internetabonnement nodig als je alleen maar naar youtube kijkt en wat zit te internetten (of deze blog lezen natuurlijk)? Probeer de onnodige uitgaven te verminderen en steeds de schuld met de hoogste rente zo snel mogelijk af te lossen met het geld dat je iedere maand overhoudt. Als je van alle schulden af bent, kan je beginnen met sparen.

Sparen bij de bank

Je hebt vast wel een betaalrekening bij de bank lopen. In deze tijd kan je niet meer zonder. Alle banken hebben de mogelijkheid om een spaarrekening te koppelen aan je betaalrekening. Het is alleen zo dat de grootste banken, bijvoorbeeld ING en de Rabobank, de allerlaagste rentes op je spaargeld geven. Met een klein beetje tijd en moeite kan je via internet bij andere, kleinere banken internetspaarrekeningen openen waar je tot wel 10x zoveel rente ontvangt over je spaargeld!

In mijn ervaring van de afgelopen jaren zijn er twee banken die altijd in de top 3 staan van banken met de hoogste rentes: Knab en Leaseplanbank.

Knab

Knab heeft helaas net de rente verlaagd zodat ze niet meer in de top 3 met hoogste rentes staan. Mijn ervaring is dat als er een bank de rente verlaagt de andere banken volgen. De internetspaarbanken hebben altijd hogere rentes dan de grote banken.

Als je een spaarrekening wil openen bij Knab, moet je er een betaal rekening bij openen. Deze betaalrekening kost €5,- per maand. Er is nu een actie dat je de eerste 3 maanden alle mogelijkheden van de Knab betaalrekening kan proberen. Daar hoort ook een spaarrekening bij.

Nou denk je misschien dat je die €5,- moet gaan betalen na de 3 maanden proeftijd om te mogen blijven sparen. Dat is niet zo! Als het goed is, zal Knab je aanbieden om te kiezen voor Knab Basic. Hier adverteren ze niet actief mee. Knab Basic betekent dat je je spaarrekening met betaalrekening (en betaalpas) houdt, maar de pas en betaalrekening niet kan gebruiken om te betalen. De betaalrekening wordt dan gratis en het sparen dus ook!

Klik op de banner hieronder om naar de website van Knab te gaan

Sparen bij Knab

Leaseplanbank

Leaseplanbank staat al jarenlang in de top 3 internetspaarbanken met de hoogste rente. In 2018 hadden ze gemiddeld het hoogste rentepercentage van alle banken op hun internetspaarrekening.

Bij Leaseplanbank kan je alleen maar sparen. In tegenstelling tot Knab krijg je bij Leaseplanbank geen pas en betaalrekening. Je kan dan ook direct geld overboeken naar je spaarrekening. Als je geld wil terugstorten naar je eigen betaalrekening duur het meestal wel een dag voordat het wordt bijgeschreven. Maar dat is meestal niet de bedoeling als je gaat sparen!

Waar ga jij sparen?

Deze post bevat affiliate links. De partijen waar ik links van plaats, heb ik zelf goede ervaringen mee. Door op deze links te klikken ontvang ik een klein bedrag wanneer je producten koopt of gebruikmaakt van de diensten die deze websites bieden. Dit kost jou niks extra’s. Het geld dat ik hiermee ophaal, gebruik ik om deze website in de lucht te houden en de lezers van dit blog nieuwe content te bieden en zo min mogelijk reclame op de website te laten zien.

2 Antwoorden op “Sparen

 1. wij sparen al jaren bij moneyou ivm iets hogere rente. hiervoor bij ohra, in de goede tijd van nog 5% rente!! toen dat flink zakte, zijn we overgestapt naar moneyou en dat bevalt nog steeds goed. ondertussen heb ik een deel in deposito’s. een soort maandelijks terugkomend iets. een vast bedrag blijft staan. erboven heb k verdeelt in 6 dezelfde bedragen. elke maand open ik een 6 maanden deposito (0,4 % rente, tegenover 0,25 % op de normale spaarrekening bij moneyou (en 0,03 bij de ing.. ? ) deposito wordt automatisch verlengd dus ik hoef dit maar 6x te doen, daarna loopt het automatisch door tot ik het zelf stop zet. voor nu bevalt het prima. het gaat om enkele euros extra rente maar goed. het kost ook weer weinig tijd.

  Verder leggen we geen extra geld meer in op deze spaarrekening. het is genoeg.
  We sparen echter wel verder via beleggen. een vast bedrag per maand wat ik gewoon bij de vaste lasten tel (maar ook mee neem in ons spaarrati uiteraard)
  Blij dat we al jaren sparen, soms veel soms weinig, maar hierdoor hebben we ons huidige huis kunnen kopen, zonder te hoeven lenen voor al het klussen, hebben we de tuin kunnen aanpassen naar onze wens en jaar later en dit jaar zonnepannelen aan kunnen schaffen zonder enige moeite financieel! Sparen levert je dus veel meer op dan enkel dat kleine beetje rente.. namelijk rust en zekerheid 😉

  1. Hey daar herken ik een depositoladder!
   Helaas zal het bedrag op onze spaarrekeningen behoorlijk verminderen, maar al het geld krijgt een goed doel: woongenot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.