Huis kopen?

Huis

Al een tijdje zijn we aan het rondkijken om een huis te gaan kopen. We houden al een aantal jaren de regionale woningmarkt in de gaten. We hebben de afgelopen jaren dan ook de prijzen behoorlijk zien stijgen. Onder andere daardoor hebben we onze woonwensen steeds bijgesteld. Voorop staat en stond dat we een woning willen kopen op basis van de maandlasten die we daarvoor willen betalen. Niet op basis van wat we maximaal kunnen lenen.

Hoe woon je nu dan?

Momenteel huren we een woning van een woningcorporatie in het middeldure segment (huurprijs tussen sociale huur en vrije sector in). We hebben destijds (2012) geluk gehad met het reageren op de woning. Helemaal gezien de grote vraag naar deze woningen nu. We dachten in op 1 woning te reageren, het was echter een heel nieuwbouwproject en we mochten zelfs een woning kiezen! Dat betekende ook dat we eventueel meerwerk mochten kiezen. Verder is alles goed geïsoleerd en hebben we vloerverwarming als hoofdverwarming (via stadsverwarming).

Helaas moesten we dit meerwerk wel zelf betalen, maar daar tegenover stond dat de huurprijs niet bepaald werd op basis van de woningwaarderingspunten die het meerwerk zou toevoegen. We hebben bijvoorbeeld gekozen voor een toilet op de eerste verdieping. Daarvoor betaalden we €500,-. Wat betreft woningwaarderingspunten zou dat een verhoging van de huurprijs met €15,- per maand betekenen (3 punten). Dat betekende dat we na 2,8 jaar hier wonen het plaatsen van het toilet eruit zouden hebben (500 / 15=33,33 maanden / 12=2,77 jaar). Maar het kiezen voor een tweede toilet ging vooral om het woongenot.

Waarom kopen?

Met de lage rentestanden is het aantrekkelijk om ervoor te kiezen om een huis te kopen. Het huis komt in de loop van de tijd “naar je toe” omdat je in 30 jaar de hele lening aflost. Bij huren betaal je voor onderdak en onderhoudskosten. Ook heb je bij het huren van een huis minder zeggenschap over eventuele (structurele) veranderingen aan de woning. Het is gewoonweg niet aantrekkelijk om te investeren in een huurwoning als je weet dat je er niet al te lang blijft wonen.

De buurt waar we nu wonen, bevalt wel voor nu. We vinden de woningen nogal dicht op elkaar staan en de tuinen wat te klein. In weekenden met mooi weer, heb je daar steeds meer last van. Het verloop (mensen die verhuizen) in de buurt wordt ook steeds groter.

We zijn gewoon toe aan iets voor onszelf. Ook vanuit FIRE/HOT is het aantrekkelijk om geld meer te spreiden op verschillende gebieden waaronder onroerend goed (huizen, bedrijfsgebouwen, winkelpanden). Verder heb je bij woningbezit en een rente die je voor lange tijd vastzet meer controle over maandlasten. Je kan ervoor kiezen om extra af te lossen om zo sneller de maandelijkse hypotheeklasten naar beneden te krijgen waardoor je het geld dat je daarmee bespaart weer kan investeren op andere gebieden. Ook zorg je er dan voor dat er tegen je (vervroegde) pensioenleeftijd je woonlasten laag genoeg zijn om makkelijk rond te komen.

Nu kopen?

Zoals in de inleiding al staat, houden we funda goed in de gaten. Een jaar terug hebben we het opgegeven om een woning te kopen omdat de prijzen echt te hoog werden voor onze woonwensen. Er werd met tienduizenden euro’s overboden bovenop de vraagprijs. Kluswoningen werden ook steeds duurder. Dat waren dan woningen waarbij de prijs begon rond de €300.000,- voor een bouwval en je er nog eens €100.000,- in moest stoppen om het überhaupt bewoonbaar te maken. En dan hebben we het nog niet over isoleren.

Wat ons de afgelopen 2 weken is opgevallen op funda is dat er een aantal woningen te koop zijn gezet met wat lagere vraagprijzen dan we gewend zijn. Nou blijven dit natuurlijk maar vraagprijzen en kan je verwachten dat er overboden gaan worden. Het lijkt toch een beetje een trendbreuk.

Een van de woningen zou je zo in kunnen, maar dan heb je wel een kinderdagverblijf achter je achtertuin. De andere staat in de allerpopulairste buurt van de stad, maar daar moet nog wel wat aan gebeuren. Het is wel bewoonbaar, maar er is wel behoorlijk in gerookt, de keuken is zo’n “prachtige” oude (Bruynzeel?) keuken uit de jaren 60-70 met een roestvrijstalen blad, maar die ziet er echt nog heel netjes uit (en het heeft wel wat). Er zou ook nog een nieuwe badkamer in moeten en het huis staat in een wijk die als een van de eersten in de stad van het gas af moet binnen de komende 5 jaren. Mogelijk komt er dan stadsverwarming. De kosten daarvan zijn gekoppeld aan de (snel stijgende!!!) gasprijs en je kan niet overstappen naar een goedkopere aanbieder. Ook moet je in het geval van stadsverwarming eigenlijk lage temperatuur vloerverwarming gaan aanleggen. Daar kan je dus nog een hoop geld tegenaan smijten de komende jaren.

En nu?

We zijn niet van plan om te wachten tot de huizenprijzen weer zijn gedaald. Niemand kan in de toekomst kijken. Misschien is de rente tegen die tijd dan wel heel hoog. We willen ons woonhuis niet kopen om er rijker van te worden bij de latere verkoop ervan. We willen ook niet het huis kopen waar we oud in willen worden (en dus kiezen voor hogere maandlasten). Naar verwachting zullen we echt oud gaan worden in het huis van mijn schoonouders. Maar voordat we daarin kunnen, duurt het waarschijnlijk nog 30 jaar. We (of eigenlijk ik) wil er juist voor zorgen dat we wat sneller en op een ander gebied kapitaal opbouwen door een hypotheeklening af te betalen in plaats van het geld te doneren aan de woningcorporatie.

Het is hopen dat een geleidelijke daling in prijs wordt ingezet zodat we binnen 1-2 jaar toch een huis kunnen kopen. De rente zal dan wel iets zijn gestegen, maar hopelijk nog steeds acceptabel. Het is hopen dat de regels voor het kopen niet verder veranderen in het nadeel van starters. We hebben momenteel voldoende om de kosten koper van een huis te kunnen bekostigen. Het is wachten op onze kans!

4 Antwoorden op “Huis kopen?

 1. Spannend, de zoektocht naar een huis! Ik heb halverwege vorig jaar enorm geluk gehad doordat ik er via via achterkwam dat er een huis in mijn dorp in mijn prijsklasse (een nogal drukbezette) te koop kwam. Ik heb het weten te kopen voor het op Funda kwam, dus dat was echt top. Een deel van de onderhandeling was dat de overdracht nog een half jaar zou duren, maar dat vond ik in dat geval prima. Dus dat zou wel ook mijn tip zijn: zorg dat zoveel mogelijk mensen van je zoektocht af weten.

  Wel gek trouwens dat bij jullie huidige huurhuis een tweede toilet boven niet standaard was. Superonhandig als je dat niet hebt. Ik heb ook een koophuis bezichtigd dat dat ook had – samen met nog flink wat andere minpunten – en daar was behalve het opofferen van de 3e slaapkamer echt geen enkele mogelijkheid om wel nog een toilet boven te realiseren. Dat vond ik een no-go voor een huis voor de lange termijn.

  1. Bedankt voor de tips! Het is een beetje lastig omdat we in de loop van de jaren (en nu ook weer) onze woonwensen steeds aanpassen zodat we binnen een bepaalde prijsklasse blijven.

   Wij vonden het inderdaad ook heel vreemd dat er niet standaard een tweede toilet boven zat. En dat voor een nieuwbouwhuis waarbij de badkamer zeker ruim genoeg is. We moesten ook nog betalen voor een aan te leggen extra groep voor de vaatwasser in de keuken. Dat kan ik ergens nog begrijpen, maar wel vreemd dat ze die er niet meteen in leggen als ze toch bezig zijn. Soms moet je niet alleen kijken naar de kosten, maar ook het woongenot.

 2. spannend!! wij hebben 3 jaar geleden de overstap gemaakt van huur naar koop, absoluut geen spijt gehad! zo fijn om meer controle te hebben over de financiele kant en uiteraard meer zeggenschap over je woning!
  ik hoop dat jullie een woning naar jullie wens vinden! succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.