Autostoel: nieuw of gebruikt

Autostoel nieuw of gebruikt?

Als je je baby of kind in de auto wil vervoeren is het hebben van een geschikte autostoel verplicht voor kinderen tot een lengte van 135 cm. Als je je voor het eerst gaat verdiepen in het kopen van autostoeltjes komt er een hoop op je af. Er zijn verschillende veiligheidskeurmerken waar een autostoel aan kan voldoen. Het ene keurmerk(ECE-R129: I-size) is recenter dan het andere keurmerk(ECE-R44). Dat betekent niet dat het “oudere” keurmerk alleen maar onveilige stoeltjes bevat.

Wanneer je kind uit zijn of haar eerste autostoel is gegroeid, zal je een andere autostoel aan moeten schaffen. Door een slimme keuze te maken kan je onderdelen die bij de autostoel horen mogelijk langer gebruiken. Hierbij denk ik aan een Isofix basis waarop de stoel kan worden bevestigd. Hieronder ga ik daar nog wat dieper op in, maar eerst zal ik proberen aan te geven of je het beste een nieuwe of een gebruikte autostoel kan nemen.

Nieuw of gebruikt?

De reden waarom wordt aangeraden om een autostoel nieuw te kopen is dat je wanneer je deze via marktplaats koopt niet weet wat er in de loop van de tijd mee is gebeurd. Misschien is de stoel een aantal keren hard op de grond gezet (hopelijk zonder baby erin!) of is de stoel betrokken geweest in een aanrijding. De plastic schaal kan daardoor zichtbaar of onzichtbaar schade hebben opgelopen waardoor de veiligheid niet meer kan worden gegarandeerd. De reden om een autostoel te kopen is om de baby veilig te kunnen vervoeren en dat de autostoel bij een eventuele aanrijding je baby zo veel mogelijk beschermt. Een onveilige autostoel hoort daar niet bij!

Toch kan ik me ook wel voorstellen dat je, om kosten te besparen, op zoek gaat naar een tweedehands autostoel. Let dan bij het kopen goed op eventuele beschadigingen. Vraag ook hoe oud de autostoel is. Over het algemeen wordt plastic naar mate de tijd vordert harder. Het plastic wordt dan brozer en heeft de neiging minder goed tegen stoten of het neerzetten van de stoel te kunnen omdat het plastic dan eerder barst of breekt.

Bevestiging in de auto

Een ander verschil is hoe de autostoel wordt vastgemaakt in de auto. Als je auto een Isofix aansluiting (soort beugeltjes tussen de delen van de achterbank) heeft, kan je een basis voor onder de autostoel kopen die je aan de carrosserie van de auto kan vastmaken door de Isofix aansluiting te gebruiken. Een andere manier is om de autostoel met een gordel vast te maken.

Isofix

Isofix wordt vanaf 2006 toegepast in auto’s. Dat betekent niet dat dit in alle automodellen vanaf 2006 aanwezig is. Voor hulp of in jouw auto een Isofixaansluiting zit, verwijs ik je graag naar de dealer. Ook de stoelfabrikanten hebben vaak een lijst online staan met automodellen waar de stoel geschikt voor is.

Het voordeel van Isofix is dat je niet over de autostoel heen hoeft te hangen om de gordel vast te maken. Het nadeel is dat je de basis apart moet kopen en dat deze een zitplaats op de achterbank in beslag blijft nemen doordat deze “vast” zit. Je gebruikt de basis best vaak om de autostoel met baby erin te vervoeren. Daarom haal je de basis niet snel weg.

Gordel

Het bevestigen van de stoel met de driepuntsgordel hoeft niet onveilig te zijn. De stoelfabrikanten nemen allerlei verschillende maatregelen om het je gemakkelijk te maken een autostoel ook met de gordel veilig vast te maken.

Keuze voor een veilige autostoel

Er zijn heel veel verschillende merken die autostoelen aanbieden voor verschillend lengtes/gewichtsklassen. De bekendste is toch wel Maxi-Cosi. Er zijn meerdere organisaties die ieder jaar een test uitbrengen van de stoelen en verschillende modellen stoeltjes. Deze testen helpen je om een keuze te maken voor een veilige stoel.

Bij de consumentenbond en de ANWB kan je terecht voor tests van autostoelen. Mijn tip is om niet alleen naar de recentste testen te kijken, maar ook die van de voorgaande jaren. Het I-Size keurmerk word op dit moment nog geleidelijk ingevoerd. Het oudere keurmerk biedt ook gewoon veilige autostoelen. Lees wel de testen van de consumentenbond en de ANWB goed, want het hebben van een keurmerk garandeert niet dat een autostoel veilig is!

Mijn keuze: Maxi-Cosi Pebble + Familyfix basis

Omdat we besloten hebben om geen andere auto te kopen, we niet zo’n grote auto hebben en er ook nog een grote hond mee moet kunnen voor kleine tripjes hebben we onze keuze gebaseerd op de grootte van de autostoel inclusief basis. De Pebble + Familyfix basis neemt minder ruimte in beslag dan de nieuwere Pebble Plus + 2wayFix basis. Daarnaast zit er nog behoorlijk wat prijsverschil tussen de nieuwe Pebble Plus en de “oude” Pebble omdat de nieuwe voldoet aan de I-Size norm.

Ook heb ik gekeken naar een eventueel vervolgstoeltje. Daarvoor zou de Maxi-Cosi Pearl geschikt zijn. Ook deze stoel komt goed uit de testen. Dat betekent dat de basis tot een gewicht van 25 kg gebruikt kan worden.

We kiezen er dus bewust voor om een nieuwe stoel te kopen die voldoet aan de oude norm. Daardoor zijn we niet al te veel geld kwijt, maar kunnen we ons kindje toch veilig vervoeren. Daarnaast konden we de Pebble en de Familyfix basis gelijktijdig bestellen voor een goede prijs samen met onze kinderwagen.

 

 

Eén antwoord op “Autostoel: nieuw of gebruikt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.