Wie ben ik?

Hoi!
Hoi!

Ik ben B, van begin 30 en woon aan de oostkant van het land. Drie jaar terug ben ik op internet in contact gekomen met het onderwerp “financiële onafhankelijkheid”. In de loop van de tijd ben ik me daarin gaan verdiepen. Het vooruitzicht om niet meer afhankelijk te zijn van looninkomsten om maandelijks rond te komen vond en vind ik erg aantrekkelijk.

Geschiedenis

Zoals veel mensen, heb ook ik in het verleden dure keuzes gemaakt. Dat hoort, vind ik, ook een beetje bij het leven en volwassen worden. Van mezelf ben ik aardig zuinig als het aankomt op geld uitgeven. Aan de andere kant ben ik nogal lui. Dat heeft er in het verleden voor gezorgd dat ik, achteraf gezien,  veel te veel geld heb verspild aan onzinnige dingen: OV-lening niet op tijd stopgezet, dure abonnementen te lang laten doorlopen, fitnessabonnement nemen en vervolgens niet gaan sporten.

Daarnaast heb ik enkele periodes zonder werk gezeten. Ik heb altijd rond kunnen komen gelukkig, maar na het trouwen met mijn vrouw in 2015 kwamen we in financieel wat rustiger vaarwater terecht. Al waren de financiële buffers wel weg door de kosten van het huwelijk en de reis daarna.

Ik had de kans om weer wat financiële buffer op te gaan bouwen. Dat heb ik dan ook gedaan. In de loop van 2015 en 2016 ben ik naar manieren gaan zoeken om op een zo mogelijk passieve manier (want: lui) wat extra inkomsten te genereren naast mijn baan. Ik begon noodzakelijke dingen (kattenvoer) te bestellen via een cashbackwebsite. Ik had een bedrag verzameld van 45 euro en liet dat uitbetalen in bitcoin, want op mijn rekening over laten schrijven kostte 40 eurocent. Daarnaast zocht ik naar andere manieren om rendement uit mijn geld te halen: ik verdiepte me in crowdfunding (leek me te risicovol), ik begon met Robeco One (er was een actie dat je €25,- kreeg als je begon met €50,- maandelijkse inleg) en ik begon met kleine leningen via Twino (€40,- in gestopt om te proberen).

In de loop van de tijd wilden we ook op zoek gaan naar een koophuis. Haast hadden we niet, want we woonden gehuurd voor een niet al te hoge huur in een eengezinswoning met tuin. Gelukkig maar, want de regels voor het kopen van een huis zijn alleen maar strenger geworden. We hebben een tijdje kunnen sparen om kosten koper te kunnen betalen zonder al te veel in te leveren op comfort. In 2019 is het dan eindelijk gelukt om een huis te kopen.

Toekomst

Na al het verhuisgeweld in 2019 (want er moest een hoop gebeuren aan het huis in verband met achterstallig onderhoud) en het vinden van een nieuwe baan ben ik me momenteel aan het beraden op hoe de financiële toekomst eruit komt te zien.

We zijn meer kwijt aan vaste lasten, maar omdat het een annuitaire hypotheek betreft is dat wel een andere soort last: het is ook vermogensopbouw doordat het huis in 30 jaar wordt afgelost. Verder hebben we het huis gekocht op de groei (gezinsuitbreiding) en is de verwachting dat we er zeker 20 jaar zullen blijven wonen voordat we in het huis van mijn schoonouders trekken.

De (secundaire) arbeidsvoorwaarden bij mijn nieuwe baan zien er anders uit dan bij mijn vorige baan. Ik heb eerst een “proeftijd” van een jaar (payroll) met uitzicht op een vast contract daarna maar ik krijg wel al de mogelijkheid om cursussen te volgen.

Mijn vrouw en ik houden onze geldzaken gescheiden. We zijn niet in gemeenschap van goederen getrouwd omdat mijn vrouw in de toekomst mogelijk voor haarzelf begint. Dat betekent niet dat we geen gezamenlijke bezittingen hebben. Deze persoonlijke blog zal dan ook gaan over mijn financiële keuzes en opvattingen.