Nieuw leven

Geboorte leven

Het is al een tijdje stil op deze blog. Dat betekent niet dat ik stil heb gezeten de laatste jaren. Mijn prioriteiten lagen alleen even op andere gebieden. Ik wil deze blog weer wat nieuw leven inblazen.

Met deze blog wil ik even een update geven wat er de afgelopen jaren allemaal is gebeurd. Mijn aandacht voor FIRE/HOT is wat minder geworden, maar dat betekent niet dat ik er helemaal niet meer mee bezig ben!

Het krijgen van een kind (en er is er nog een onderweg) zorgt ervoor dat je nieuwe afwegingen moet maken hoe je je tijd besteed. Helemaal met een baby wordt eerst je leven bepaald door een nieuw slaapritme en kost het even tijd om dat te leren combineren met werken, laat staan het vinden van vrije tijd.

We leven nu in een andere wereld dan 2 jaar geleden. Ongeveer 2 jaar geleden schreef ik mijn laatste persoonlijke blogbericht. Sindsdien hebben we met zijn allen een hele pandemie meegemaakt. Gewoontes zijn bij iedereen veranderd en mogelijk inmiddels weer deels terug veranderd. De inflatie is hoger geworden en alles wordt momenteel nog duurder. Het is oorlog in Oekraine. Staan we misschien op het punt van een financiële crisis of laat deze weer (nog steeds) op zich wachten? Hierop kan ik helaas geen antwoord geven. Wel kan ik een kort overzicht geven hoe het de afgelopen 2 jaar hier is verlopen op bepaalde gebieden.

VWRL

Met de geboorte van onze zoon bijna 2 jaar geleden veranderde de financiële situatie. Mijn vrouw ging een dag minder werken en toen mijn zoon een half jaar oud was ging hij 2 dagen per week naar de kinderopvang. Dit deed me besluiten eerst even te wachten hoe dit zou uitkristalliseren op financieel gebied. Ik ben dan ook gestopt met het maandelijks aankopen. Vorige maand (mei 2022) heb ik voor het eerst weer een aantal aandelen VWRL gekocht. Dat betekent dat ik op de hoogste piek niks heb gekocht. Bij het kopen in mei heb ik rekening gehouden met de VWRL dividend data van 2022, want op 16 juni is de ex-dividend datum. Ik koop altijd aan het eind van de maand nadat mijn salaris is gestort. 16 juni is mijn komende salaris nog niet gestort, dus was dit mijn laatste koop voor de ex-dividend datum.

Verbouwen en onderhoud

Nadat we ons huis hadden gekocht en de eerste grote zaken hadden opgeknapt, bleven er nog een aantal zaken over: de CV ketel was bijna aan het einde van zijn levensduur en de badkamer/wc beneden was erg verouderd. We hadden een bouwdepot dat in augustus 2021 zou worden gesloten.

De CV ketel is inmiddels vervangen. Daarbij heb ik wel afgewogen of we een warmtepomp zouden aanschaffen. We wonen in een jaren 70 woning waar nog wat moet gebeuren aan het opnieuw isoleren van het dak. Daarnaast is de gemeente bezig met de warmtetransitie. Mijn hoop was dat de gemeente meer duidelijkheid zou hebben wat ze wilden doen met de warmtetransitie, maar dat was niet zo. De kosten voor het vervangen van een CV ketel liggen op ongeveer €1500,- Daarom heb ik toch besloten de CV-ketel te laten vervangen. Wanneer de gemeente toch besluit bijvoorbeeld een warmtenet aan te leggen en we besluiten dat we daarop willen worden aangesloten, hebben we minder dan €1500,- kapitaalvernietiging. In de tussentijd is de nieuwe ketel zuiniger dan de oude omdat er geen boilervat meer in zit.

Net voor het bouwdepot afliep, hebben we ook nog tegels en sanitair kunnen kopen en betalen uit het depot. We besloten om de badkamer zelf aan te gaan pakken. Daardoor konden we wat meer uitgeven aan mooie tegels en sanitair. Het verbouwen van de badkamer heb ik met mijn vader gedaan. Nu moet alleen het plafond nog worden afgewerkt en dan is echt alles af. De WC beneden hebben we ook al een toiletpot/stortbak combinatie voor gekocht. De tegels voor daar moeten we nog uitzoeken. Mogelijk hebben we nog voldoende accentkleur tegels over van de badkamer.

Werk

Sinds de laatste blog ben ik ook weer gewisseld van baan. Eerder werkte ik bij een gemeente. Ik merkte steeds meer dat dit niet goed paste bij me. Ik deed vooral uitvoerende werkzaamheden. Nadat mijn tweede tijdelijke contract was afgelopen ben ik op zoek gegaan naar iets wat beter bij me paste. Na ongeveer een half jaar heb ik iets nieuws gevonden. Per 1 maart kon ik mijn werkende leven weer beginnen bij een provincie op een tactisch schaalniveau.

Omdat ik mijn salarisonderhandeling bij de gemeente erg goed had gedaan zat ik toen ik daar weg ging bovenin de salarisschaal. Toen ik begon bij de provincie kreeg ik er iets bij en gezien de salarisschalen daar anders zijn, heb ik weer de mogelijkheid om te groeien in de schaal.

En nu?

Nou, het idee is om af en toe weer eens wat te posten op de blog. Momenteel zullen we moeten nadenken over een aantal dingen. Als alles goed gaat zal vanaf september ons leven nogmaals veranderen. Er komt nog een kind bij, dus er moeten een aantal spullen worden gekocht: een tweede meegroeistoel, autostoel en misschien zelfs een andere of tweede auto omdat twee autostoelen op de achterbank van onze gedeukte Fiat Panda waarschijnlijk niet meer gaan passen. Daarnaast heb ik al een korte blog in de planning staan waar huiseigenaren misschien nu nog iets mee kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.