Twino. Doorgaan of niet?

Kleingeld

Zoals jullie misschien op mijn voorstelpagina hebben kunnen lezen, heb ik in 2016 wat geld (€40,-) in Twino gestopt om dit eens uit te proberen. Twino is een soort crowdfunding waarbij je leningen vanaf het minimale bedrag van €10,- kan verstrekken via het platform. De mensen die de leningen aangaan wonen in Oost-Europa en inmiddels ook Rusland, Denemarken en Spanje. Het platform groeit nog steeds.

Soorten leningen en rentepercentages binnen Twino

De leningen die je aangaat, hebben verschillende risicoprofielen. Er zijn meerdere mogelijkheden om veilig leningen te verstrekken.

 • Je kan leningen verstrekken met een “buyback” garantie (14% rente, dit was eerst 11%). Dat betekent dat het platform garandeert dat je je verstrekte geld en de rente daarop krijgt uitgekeerd. Het kan hierbij voorkomen dat de lening vertraagd alsnog wordt afgelost (maanden later). Maar je geld krijg je altijd wel.
 • Daarnaast is er nog een mogelijkheid tot “payback guarantee” (8% rente). Daarbij garandeert het platform dat je alles uitbetaalt krijgt volgens het schema van de verstrekte lening. Dus ook hier krijg je je geld gegarandeerd terug.
 • Leningen met A, B of C classificatie. De rentes hierop liggen hoger dan de twee risicoprofielen hierboven, maar je hebt geen garantie dat je je geld weer terugkrijgt als de leningnemer stopt met terugbetalen. De duur van de lening is meestal wel een stuk langer dan een maand.

Welke leningen heb ik verstrekt?

Zoals je misschien al kan verwachten vanuit de verschillende risicoprofielen worden beschreven, heb ik alleen op basis van de “buyback” en de “payment guarantee”. De leningen die ik heb verstrekt van mijn €40,- inleg hadden altijd de looptijd van een maand. Door middel van een “auto-invest portfolio” kan je het verstrekken van leningen automatiseren. Daarbij begon ik met 4 leningen van ieder €10,-. In de loop van de tijd heb ik mijn auto-investportfolio aangepast en het bedrag per lening opgehoogd omdat ik de rente-inkomsten ook in ging zetten om zo als sneeuwbaleffect meer inkomsten te krijgen bij nieuwe leningen die ik verstrekte.

Wat heeft Twino tot nu toe opgeleverd?

De reden dat ik deze blog schrijf is omdat in aan het twijfelen ben om met Twino te stoppen. Begin januari zijn automatisch 4 leningen verstrekt. Wanneer deze, als het goed is, begin februari weer worden uitbetaald, zal mijn tegoed in een termijn van 2 jaar en 4 maanden zijn gegroeid van €40,- naar net boven de €50,-. Daarbij is het rendement over de investering(XIRR) 9,77%. Dit lukt nooit met geld op een spaarrekening met het huidige (feb 2019) maximale rentepercentage van 0,35% bij Leaseplanbank.

Wat zouden jullie doen?

Beginnen met Twino was een probeersel. Ik heb er niet veel geld ingestopt en daarom groeit het bedrag ook niet heel snel. Er zijn mogelijkheden om je inleg niet te verliezen en het rendement over langere tijd is een mooie 9,77%. Ik heb alleen nog geen ervaring met uit laten betalen vanaf Twino op mijn eigen rekening. Zouden jullie eerst proberen hoe dat verloopt en dan later er wat meer geld naartoe sturen zodat het bedrag wat sneller kan groeien?

Mijn inleg is met 25% gegroeid in 2 jaar en 4 maanden. Als ik met een groter bedrag was begonnen, zou dat percentage niet anders zijn geweest. In de afgelopen jaren is er wel eens een storing geweest of waren er geen leningaanvragen die voldeden aan de criteria binnen mijn auto-invest. Dat verklaart de XIRR van 9,77%. Aan de andere kant is €50,- een mooi bedrag om er weer uit te halen en bijvoorbeeld in VWRL te stoppen. Ik heb het geld niet direct nodig. Toch is spreiding van investeringen ook wel goed. Kortom: wat zouden jullie doen?

Update mei 2020

Na dit bericht heb ik besloten om door te gaan met Twino omdat ik het ingelegde geld niet direct nodig heb. In mei 2020 is het bedrag op mijn account automatisch gegroeid naar €56,06.

Zelf ook Twino proberen en €20,- verdienen? Klik op deze link of kijk eerst in deze blogpost.

Deze post bevat affiliate links. De partijen waar ik links van plaats, heb ik zelf goede ervaringen mee. Door op deze links te klikken ontvang ik een klein bedrag wanneer je producten koopt of gebruikmaakt van de diensten die deze websites bieden. Voor iedereen die zich via de affiliate link in deze blog aanmeldt bij Twino ontvang ik €20,- op mijn Twino account. Dit kost de aanmelder niks extra’s. Dit geld gebruik ik om deze website in de lucht te houden en de lezers van dit blog nieuwe content te bieden.

2 Antwoorden op “Twino. Doorgaan of niet?

 1. Misschien mis ik iets hoor maar hebben we het hier over leningen verstrekken aan mensen in minder rijke landen tegen rentes van 10+%?

  Rendementen zijn mooi maar dat voelt aardig aan als woekeraar spelen met wat extra afstand van de lener.

  1. Het klopt inderdaad dat het leningen betreffen aan personen of bedrijven in Oost-Europa.
   Ieder kan voor zich bepalen of hij/zij hieraan meedoet. De grote banken in Nederland vragen ook behoorlijke rentepercentages bij kredieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.