Twee geboortes?!

Geboorte leven

Deze blog zal gaan over twee verschillende geboortes. Nee er is niet opeens een tweeling op komst! Rustig maar! In een vorige blog kon ik melden dat ik goed nieuws had: ons tweede kind is onderweg, na een eerste geboorte die niet goed afliep. Daar zal het kort over gaan in het eerste kopje hieronder. Daarna zal het gaan over een tweede mogelijke geboorte.

Eerste geboorte: een zoon

Hij is nog niet geboren, maar is inmiddels wel al ruim 37 weken in de maak. Dat betekent dat hij helemaal af is en zijn enige taak de komende weken is om (nog) dikker te worden. Het is de laatste tijd al wat stil op de blog omdat de zwangerschap en voorbereiding op dit moment meer prioriteit heeft dan bloggen. Een van de doelen van deze blogpost is dan ook om aan te geven dat de komende tijd misschien even vaak (maandelijks?) een nieuwe blog zal verschijnen op de site. Er komen een hoop nieuwe dingen op ons af en deze verdienen meer van mijn tijd dan het schrijven van blogposts.

Deze zwangerschap verliep vele malen beter dan de vorige. Door onze eerdere ervaringen is deze zwangerschap niet makkelijk. Met het bereiken van de 37 weken in de zwangerschap is een hele belangrijke mijlpaal bereikt. Doordat de baby nu helemaal af is, zijn er een stuk minder risico’s wanneer hij op dit moment geboren zou (moeten) worden.

Tweede geboorte: groei van interesse, mogelijke “side hustle”?

Wij zijn vorig jaar verhuist naar een huis uit de jaren 70. Na een verbouwing om het ergste achterstallige onderhoud weg te werken, konden we beginnen met het opnieuw inrichten van het huis. We zijn groter gaan wonen en daar passen andere of meer meubels bij.

Vanuit familie kregen we een dressoir en eettafel die al een tijd in de familie van mijn vrouw zijn. Het zijn design meubels uit de jaren 50/60 en die passen heel mooi in ons huis. Het zijn degelijke houten meubels met een tijdloos ontwerp. Het was al langer mijn wens om langzaam van de Ikea meubels af te stappen en daar wat degelijkere meubels voor in de plaats te kopen. Dit was de voorzichtige geboorte van mijn interesse in meubels uit de jaren 50/60/70 van de vorige eeuw.

Lamp nummer 1 & 2

Onderdeel van ons oorspronkelijke meubilair waren ook een hoop Ikea schemer- en plafondlampen. Deze vinden we steeds minder in ons huis passen. Al snel gingen we op Marktplaats op zoek naar een andere lamp voor boven de eettafel. Dit werd een “schalenlamp” uit de tijd van de bouw van het huis. Hierbij hadden we geen oog voor de ontwerper van de lamp (en was deze ook bij verkoper onbekend). Dat hield ook in dat de lamp niet duur was. Ook een plafonnière uit de jaren 60/70 haalden we via een verkoper op Marktplaats.

Lamp nummer 3

Bij het zoeken naar een andere staande lamp uit de tijd van de bouw van ons huis stuitte ik op zo’n typische lamp die je bij je oma zag staan: eentje met van die bollen van lichtbruin plastic die op een chromen stang zijn bevestigd en in hoogte/richting verstelbaar zijn. De lamp stond voor een leuke prijs op marktplaats, alleen zou het 2x 100 km rijden zijn om de lamp op te halen. Daarnaast deed een van de twee lampen het niet. Toch besloot ik na nog wat afdingen om de lamp te gaan halen. De reparatie van de lamp stelde ook niet veel voor. Een van de twee draadjes van de lamp die het niet deed, zat niet aangesloten. Deze lamp heeft een van de Ikea lampen kunnen vervangen.

Meubels

Mijn interesse in design meubels en verlichting uit de jaren 50/60/70 begon verder te groeien. Op youtube begon ik filmpjes te kijken over het restaureren van “mid-century design” meubilair. Ik ben best wel handig en vind het geen probleem om wat herstelwerk te doen. Vaak ontbreekt het me alleen aan tijd/prioriteit. Een vintage meubelzaak hier in de buurt moest wat ruimte maken omdat er een nieuwe huurder in het pand kwam. De eigenaar deed 3 eetkamerstoelen gratis weg. Er zat wat werk aan de stoelen (herstofferen) en daar was hij nog niet aan toegekomen. Deze heb ik dus meegenomen naar huis met het idee ze te herstofferen. Hier ben ik helaas nog niet aan toegekomen. Ik moet me meer inlezen in hoe her te stofferen of eventueel kijken waar ik dat voor een leuke prijs kan laten doen (en mee te kijken zodat ik het de volgende keer zelf kan doen!). Het idee was dat zo lang de stoelen niet te erg in de weg staan ik ze in deze staat ook nog zou kunnen doorverkopen.

Lamp nummer 4 en 5

Op zolder heb ik mijn (nog ongebruikte) schildersatelier. Ik zocht al een tijd naar een leuke bureaulamp zodat ik daar met een daglichtlamp (heel erg wit licht) erin ook ’s avonds goed kleuren kan zien en kan schilderen. Daarnaast verdiepte ik me langzaam steeds meer in designlampen uit de jaren 60/70. Mijn oog viel op een gemerkte (door de fabrikant)”staande bollenlamp” met twee mat bruine bollen van een Marktplaats verkoper hier in de buurt. Dat was een lamp die er nog goed uit zag, maar waarbij een van de kabels was gebroken. Er stond geen vraagprijs bij. Daarnaast had hij ook nog een leuke bureaulamp te koop staan (ook bieden). Ik besloot een bericht te sturen en te vragen wat hij ervoor wilde hebben.

Na nog wat afdingen kwam ik op een prijs van €35,- voor de twee lampen. De staande lamp moest opnieuw worden bedraad en worden aangevuld met wat kleine onderdelen zodat de kabelbreuk niet opnieuw zou voorkomen. De bedrading van de bureaulamp was ook aan vervanging toe.

Bij het ophalen van de lampen op het parkeerterrein van de plaatselijke supermarkt raakte ik aan de praat met de verkoper. Hij vroeg me of ik een handeltje had in lampen omdat het leek alsof ik wat kennis had over lampen en fabrikanten uit die tijd. Ik antwoordde dat ik geen handelaar was maar een liefhebber van lampen uit die tijd. Hij gaf aan dat hij op weg was om een lamp op te halen die iemand wegdeed voor niets, maar wel op 90 km afstand. Dat was een lamp van een bekende fabrikant en in goede staat. Zijn auto reed zuinig en hij zou er alsnog winst op gaan maken.

Handeltje? Nee hoor!

Dat hij me vroeg of ik een handeltje had, zette me aan het denken. De afgelopen weken had ik tijd over (geen reistijd naar werk) en begon ik me steeds verder te verdiepen in lamp fabrikanten en ontwerpen uit de jaren 60/70. Er zijn veel mooie lampen en ontwerpen te vinden. Veel zou ik zelf zo in huis ophangen of neerzetten. Mijn kennis is nu zelfs zo dat ik bij het zien van advertenties waar geen fabrikant bij staat ik de fabrikant wel weet.

Lamp nummer 6

De omalamp van eerder was ik wat op uitgekeken. Met mijn nieuwe interesse in fabrikanten/ontwerpen stuitte ik op Facebook Marketplace op een hele mooie lamp en de verkoper woonde niet ver weg. Hij was niet gratis, maar ook niet duur. Ik deelde mijn vondst met de eerdere marktplaatsverkoper. We hadden nummers uitgewisseld omdat ik aangaf wel handig te zijn en als hij eens een lamp heeft met wat werk ik er wel naar zou kunnen kijken als ik tijd heb. Hij gaf aan dat het inderdaad de lamp was die ik dacht dat het was, maar dat hij net zo’n lamp al te koop ging aanbieden. Na wat twijfelen (heb ik de lamp echt nodig) besloot ik toch contact te zoeken en de lamp op te halen. De lamp heeft inmiddels de omalamp vervangen. Wat betreft waarde heb ik de lamp voor een vijfde van de huidige marktprijs kunnen kopen. De omalamp is nog op zoek naar een nieuwe plek in huis, maar die is vast te vinden.

Reflectie

Kortom: mijn interesse in lampen uit de jaren 60/70 is geboren! Ik speel met de gedachte om een handeltje te beginnen (derde geboorte?). Mijn kennis is voldoende voor een start. Ik ben handig en heb al wat kennis kunnen maken met het herkennen van koopjes en eventueel klein restauratiewerk.

Het zoeken naar koopjes kost wel een hoop tijd. Ik moet nog doorkrijgen wat goede bronnen zijn voor inkoop en waar ik handig (en goedkoop) materiaal vandaan haal voor eventuele reparaties.

Met de komst van de kleine stel ik de beslissing om een handeltje te beginnen nog even uit. Als ik beter kan inschatten hoeveel tijd ik met de kleine bezig ben, neem ik mogelijk het besluit om voorzichtig te beginnen. Het handeltje is natuurlijk makkelijk schaalbaar. Lampen zijn over het algemeen niet al te groot, nemen niet veel ruimte in en hoeven niet veel te kosten bij inkoop. Ik twijfel nog even verder 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.