Korte termijn doelen

Geld

Vanuit mijn studententijd heb ik een kleine studieschuld overgehouden. Ik ben al een tijdje bezig met het aflossen daarvan. Door andere prioriteiten (studie afmaken, trouwen, een tijd zonder werk gezeten) heb ik een tijd lang iedere maand het minimumbedrag (€45,-) aan de DUO over laten maken. Nu de buffers naar mijn idee (bijna) op pijl zijn, werd het eens tijd om na te denken wat te doen met de resterende schuld van op dit moment 2200 euro.

Schuld

Doordat ik inzag dat de buffers bijna op peil kwamen, heb ik vier maanden terug, toen ik klaar was met het terugbetalen van te veel ontvangen zorgtoeslag,  mijn maandbedrag richting de DUO vrijwillig verhoogd naar 100 euro. Daarbij slinkt de schuld al dubbel zo snel!

Nu het bedrag te overzien is en onze buffer bijna groot genoeg is om de kosten koper voor het eventuele kopen van een huis te kunnen betalen plus nog wat extra’s ben ik er gisteren eens voor gaan zitten. Mijn doel is eigenlijk om aan het einde van het jaar mijn buffer tot mijn gestelde maximum te hebben gevuld en het liefst nog een groot deel van de studieschuld versneld te hebben afgelost.

Gezinsuitbreiding

Waar ik echter een aantal maanden terug nog geen rekening mee heb gehouden is dat er een kleine op komst is. Daar zullen we ons ook op moeten voorbereiden en van alles moeten kopen en voorbereiden. Ook veranderen de maandelijkse lasten als het kind er is (kinderopvang(toeslag), kindertoeslag) en volgens mijn eerste berekeningen zullen we toch nog wel een paar honderd euro per maand aan kinderopvang zelf moeten bekostigen. Dat nog naast de overige kosten voor luiers en andere benodigdheden en overige kosten zoals bijvoorbeeld extra energieverbruik omdat we vaker zullen wassen. Nou zijn we ruim een jaar terug al begonnen met het sparen voor een ongeboren kind, dus we hebben wel al wat geld. Ik ben ook van plan om met hetzelfde bedrag (€50,- van ons samen) daarvoor te blijven sparen.

De situatie nu is dat ik per maand €500,- euro naar mijn spaarrekening laat gaan. €100,- gaat naar DUO. Ik was eerst aan het twijfelen of ik minder zou gaan sparen om eerder te beginnen met het nog sneller aflossen van mijn studieschuld.

Vergeten te budgetteren, beginnersfoutje

Binnenkort gaan we nog een keer op vakantie. Dat zal de laatste vakantie worden die we met zijn tweeën doorbrengen. Alle vakanties daarna zullen we met één klein persoon meer zijn. Begin dit jaar ben ik begonnen met budgetteren. Daarbij ben ik alleen vergeten om een budget voor vakanties op te nemen. Daar komt nog bij dat we met de auto op vakantie gaan die ook nog voor de grote beurt moet voordat we op vakantie gaan. Daar zal ook nog wat geld in gaan zitten die ik niet heb gebudgetteerd. Dat betekent dat we eerst nog wat zullen interen op de buffer die we nu hebben.

Plan de campagne

Uiteindelijk heb ik besloten om tot het einde van het jaar eerst de buffer te vergroten met €2000,-. Als ik, na het opnemen uit de buffer voor de vakantie en de auto, op hetzelfde bedrag als de gewenste buffer ben uitgekomen, zal ik er nog eens ervoor gaan zitten wat de verdeling wordt tussen verder sparen en aflossen op mijn studieschuld.

Ik wil eigenlijk niet meer dan €500,- per maand aflossen op mijn schuld. Ik denk dat het er eerder op neer zal komen dat ik  mijn maandbedrag verhoog naar €250 – €350. Dat zou betekenen dat ik naast extra aflossen €250-€350 euro kan blijven sparen of uitgeven aan de kleine tot het moment dat de studieschuld is afgelost.

De vrijwillig verhoogde aflossing blijft ondertussen gewoon doorgaan. Aan het eind van 2018 ligt mijn openstaande studieschuld op basis van het vrijwillig verhoogde maandbedrag rond de €1580,- Daarbij ga ik dus nog niet eens uit van extra aflossen. Dat is zeker een schuld die in 2019 helemaal afgelost gaat worden!

2 Antwoorden op “Korte termijn doelen

  1. … even een kleine tip….. van die gezellige jeugdspaarrekeningen, daar kom je dus nooit meer vanaf tot je kind 18 is… en het rendement… tja….

    Dus: bezint eer ge begint.

    (als je dat al gedaan hebt, sjappoo!)

    1. Bedankt voor je reactie! Nee ik was niet van plan om aan een jeugdspaarrekening te beginnen. Het lijkt me een stuk beter om alles in eigen handen te houden. Dan heb ik de meeste controle op rendement en wat ermee gebeurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.