Het verhaal achter de kosten (4): sparen

In het bericht over wat er binnenkomt in een gemiddelde maand is te zien dat ik, los van de spaarrekeningen die zijn gekoppeld aan mijn lopende rekening, ook nog een, naar mijn idee, behoorlijk deel van mijn inkomen spaar.

Zoals veel andere bloggers die bloggen over geldzaken, financiĆ«le onafhankelijkheid en eerder met pensioen gaan, hanteer ik grofweg het principe van “pay yourself first”. Dat betekent dat je op de dag dat je salaris binnenkomt al het geld voor reserveringen, sparen en vaste lasten apart zet. Het geld dat je daarna overhoudt kan je of besteden aan variabele lasten, of extra sparen.

Je kan daar heel streng mee omgaan en overal een reservering voor hebben. Zelf zou ik daar gek van worden. Ik mag wel eens wat kopen voor mezelf. Ik heb al niet veel nodig om tevreden te zijn en als ik een keer vind dat ik iets wil hebben, na lang nadenken over de noodzaak en uitzoeken welk model ik het beste kan kopen en waar ik die het beste kan kopen, wil ik het het product gewoon kopen. De dingen die ik koop zorgen over het algemeen indirect voor kostenbesparing of meer comfort, maar daarover later meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.