Rust keert langzaam terug

Huis

De plannen in het vorige bericht blijken toch moeilijker te zijn dan verwacht. Het bloggen heeft bij mij een lage prioriteit gekregen. Het is best wel intensief om eerst een verbouwing in te gaan en vervolgens ook nog te wisselen van baan (in een ander werkveld).

In deze blog zal ik kort even benoemen wat we dan allemaal hebben gedaan als verbouwing.

Kozijnen vervangen

We hebben enkel glas in houten kozijnen laten vervangen voor kunststof kozijnen met driedubbel glas (hr++ en hr+++ scheelde in totaal €800,- voor alle kozijnen). Ook twee andere kozijnen met oud dubbel glas hebben we laten vervangen. Op de gehele eerste verdieping zat dat enkele glas nog. Het was de grootste hap uit het bouwdepot, maar kunststof kozijnen betekent dat je nooit meer hoeft te (laten) schilderen.

Keuken

We hebben een nieuwe keuken laten plaatsen omdat de bij de koop aanwezige keuken al zeker 25-30 jaar oud moet zijn geweest, bestond uit kastjes in 3 verschillende kleuren waarvan bij een deel van de kastdeuren de toplaag eraf was. De linoleum zwart-witte vloertegels (geen asbest) lieten los en waren flink uitgedroogd. Verder hebben we de afvoer laten verleggen door de met parels geïsoleerde kruipruimte (al aanwezig bij koop).

Voor de keuken hebben we wel rondgeshopt. De landsgrens is niet heel ver bij ons vandaan, dus we zijn uiteindelijk voor de helft van het geld van de Nederlandse offertes geslaagd net over de grens in Duitsland waarbij de gesprekken ook gewoon in het Nederlands konden.

Keuken- en garagedak

De dakbedekking van het platte dak van de keuken en de garage was aan vervanging toe. Er lag nog (met bitumen verontreinigd) grind op. Dat heb ik er zelf nog in een weekend af staan scheppen om de kosten te drukken en de dakdekker wat werk uit handen te nemen. We hebben besloten de daken meteen te isoleren. Nu liggen er 8cm PIR platen op en is het dak daarmee iets opgehoogd 🙂

Stucen

In het vorige bericht vertelde ik over alle geboorde gaten in de muren. We hebben de begane grond en de eerste verdieping helemaal laten stucen. Dit was het moment om dat te doen, want stucadoors maken altijd heel veel troep. De oude vloeren die er toch nog uit moesten hoefden ze dan ook niet voorzichtig mee te doen.

Woonkamer

De eikenhouten parketvloer was door de vorige bewoners zelf geschuurd en gelakt. Overal waren “schuurwallen” te zien waar ze steeds met de schuurmachine waren gestopt. Verder hadden ze de vloer helemaal zwart gelakt. Eigenlijk hadden ze dat beter niet zelf kunnen doen. Wij hebben dan ook een professional laten komen en die heeft voor ons de vloer geschuurd. Het is heel mooi geworden.

Zonnepanelen

We hebben 16 zonnepanelen laten leggen. De capaciteit daarvan is meer dan ons gangbare verbruik. We hebben er zoveel laten leggen omdat we verwachten in de toekomst meer elektra te gaan verbruiken. Ook hebben we een nieuwe meterkast laten plaatsen en de aansluiting laten verzwaren van 1x25A naar 3x25A.

Er hangt nu nog een CV ketel die bijna aan het einde van zijn verwachte levensduur is (15 jaar). Wie weet, komt er nog een keer een warmtepomp voor in de plaats. De ontwikkelingen op het gebied van energie en duurzaamheid wil ik eigenlijk nog een beetje afwachten. Er moet politiek nog een hoop gebeuren om iedereen te dwingen van het gas af te gaan.

Overig

Naast de dingen die we hebben laten doen, hebben we natuurlijk naast een hoop geregel en afstemmen met de verschillende mannetjes (en vrouwtjes) die kwamen klussen ook zelf nog een hoop gedaan. Het schilderen na het stucen was een behoorlijke klus. De muren (en plafonds!!) zuigen de verf heel snel op, dus moest er eerst voorstrijk op om vervolgens nog 2x daar overheen te schilderen met normale verf.

Financiën

Onze financiën zien er nu heel anders uit. De buffers zijn goed leeg na onze reis naar Canada en de verhuizing/verbouwing. Mijn VWRL en beleggingsfondsen heb ik niet aan gezeten en ben wel gewoon bij blijven kopen. Daarnaast heb ik een nieuwe baan en ben ik er wat betreft salaris, maar ook in uitdaging, op vooruit gegaan. Het plan is om als volgende blog daar wat meer over te schrijven. en het misschien meteen te combineren met de doelen van dit en volgend jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.