VWRL dividend data 2020

Kleingeld

Dit is een blogpost uit 2020. Inmiddels is er een recentere blog over de VWRL dividend data in 2023!

Net als vorig jaar, heb ik de website van Vanguard in de gaten gehouden om de dividend data van VWRL voor 2020 inzichtelijk te krijgen voor mezelf. Dit jaar bleek dat ze het bestand van vorig jaar hebben aangevuld met nieuwe data voor 2020.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Aan het einde van 2019 bleek dat ik voor de laatste dividend uitbetaling een verkeerde datum had staan. Volgens mij heb ik wel goed gekeken toen ik in januari 2019 de data voor het hele jaar inzichtelijk wilde krijgen. Ik vermoed dat Vanguard in de loop van 2019 de data heeft aangepast. Het blogbericht dat je nu leest, heb ik in januari 2020 gepost als service voor iedereen die geïnteresseerd is in de dividend data van VWRL voor 2020. Als ik er gedurende het jaar op wordt gewezen, of zelf ontdek, dat de data zijn veranderd, zal ik de onderstaande tabel aanpassen. Mijn advies is dus om zelf het bronbestand te checken.

ISIN code/naamKwartaalAnnouncementEx-dateRecord datePayable date
IE00B3RBWM25 Q119 maart26 maart27 maart8 april
VWRLQ24 juni11 juni12 juni24 juni
Q317 september24 september25 september7 oktober
Q410 december17 december18 december30 december

Als je rekening wil houden met het kopen van VWRL moet je ervoor zorgen dat je je maandelijkse koop vóór de “Ex-date” hebt gedaan om het aantal aandelen te laten meetellen. Aan de hand van het aantal aandelen VWRL bepaalt Vanguard hoeveel dividend ze je zijn verschuldigd. Rond de “Payable date” krijg je je dividend uitgekeerd. Dit kan je binnen DeGiro terugvinden als je binnen je “Portefeuille” naar “Rekening” gaat.

Dus zet de volgende data in je agenda: 25 maart, 10 juni, 23 september en 16 december en zet erbij dat je uiterlijk die dagen aankopen doet voor VWRL!

8 Antwoorden op “VWRL dividend data 2020

 1. Handig, die data, bedankt!

  Een vraagje:
  Het dividend over Q1 zou gisteren (19 maart) bekendgemaakt zijn, maar ik kan het nergens vinden.
  Weet jij misschien waar ik het bekendgemaakte dividend kan vinden?

  Alvast bedankt!

 2. Het maakt in principe niks uit of je voor of na de ex-datum koopt omdat het uitgekeerde dividend uit de waarde van de ETF loopt. Oftewel vestzak-broekzak. Theoretisch gezien moet de waardedaling van de ETF gelijk zijn aan het uitgekeerde dividend (exclusief koerschommelingen van die dag), in praktijk is de dalin in prijs iets lager dan het dividend. Dit is waarschijnlijk voor een groot deel te verklaren door belasting op dividend (capital gains zijn in veel jurisdicties gunstiger belast dan dividend waardoor men dividend wil voorkomen).

 3. Begrijp ik goed dat als je deze etf aankoopt op 23 september en op 26 september weer verkoopt, dat je over deze inmiddels verkochte aangekochte aandelen toch het volledige dividendbedrag ontvangt rond 7 oktober?

  Of is er een minimale tijd dat je de aandelen in portefeuille moet houden?

  Alvast bedankt!

  1. Hoi Jeroen,
   In theorie klopt dat. Maar je zou de voorwaarden van je broker (DeGiro?) nog eens moeten bekijken: https://www.degiro.nl/data/pdf/DEGIRO_Trackers_Kernselectie.pdf
   Bij het verkopen een paar dagen na de aankoop (zonder transactiekosten omdat VWRL in de kernselectie zit) zal je wel transactiekosten moeten betalen. In dat geval zou het beter zijn om 23 september te kopen en in oktober weer te verkopen om geen transactiekosten te hoeven betalen. Dat betekent dan wel dat je in oktober niet meer gratis een aankoop kan doen binnen de kernselectie.
   Toch zou je zelf daarvoor even de voorwaarden van de kernselectie moeten doornemen. Ik heb hier zelf geen ervaring mee. Tot nu toe koop ik alleen maar iedere maand VWRL bij. Ik heb dan ook alleen maar ervaring met DeGiro. Voorwaarden bij andere brokers kunnen verschillen natuurlijk.

 4. ” Dat betekent dan wel dat je in oktober niet meer gratis een aankoop kan doen binnen de kernselectie.”
  Je kunt nog wel binnen de kernselectie een aankoop gratis doen, maar niet op hetzelfde ETF. Dan zou je ipv bijv. VWRL wel gratis een etf in VUSA kunnen kopen.

 5. De ex datum is de dag dat het aandeel/effect zonder dividend wordt verhandeld. Voor het bepalen van de rechthebbende op het dividend wordt gekeken naar de ex-datum -1 dag. Om als houder van de aandelen recht te hebben op het dividend dien je de aandelen op einde dag ex-datum -1 aangekocht te hebben. Is de ex- datum 2 november, dan dien je de aandelen op z’n laatst op 1 november voor sluiting van de beurs te hebben aangekocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.