Meer comfort: slimme stofzuigerrobot

Zoals je uit een eerder bericht al hebt kunnen begrijpen, hebben we de luxe en comfort van een hulp in de huishouding. Inmiddels maken we al een aantal jaren gebruik van haar diensten. Het heeft ons heel veel strijd bespaard over het doen van huishoudelijke taken. We zijn er dan ook nog steeds heel erg blij mee dat ze komt.

Besparen op comfort: andere prioriteiten

Een aantal maanden terug hebben we wel besloten om minder van haar diensten gebruik te maken. Dit is enerzijds ingegeven doordat ze was gestegen in de kosten en we meer wilden gaan sparen om de kosten koper te kunnen betalen op het moment dat we een huis (kunnen) kopen. Anderzijds kwam dit doordat we minder tevreden waren over het gedane werk en de communicatie met haar. Waar ze eerst wekelijks kwam, komt ze nu om de week (besparing van 90 euro per maand).

Dat betekende wel dat we zelf meer in het huishouden moeten doen. Helemaal met 3 beesten in huis moeten we vaker stofzuigen, maar we zijn wat lui aangelegd wat betreft huishoudelijke taken, dus dat gebeurt te weinig. Dat en het feit dat er een kleine op komst is, die uiteindelijk gaat kruipen/lopen en nog een verdere bijdrage gaat leveren aan het vies maken van de vloer heeft ervoor gezorgd dat ik op zoek ben gegaan naar een oplossing hiervoor: een slimme robotstofzuiger.

Chinashoppen

Ik ben al enkele jaren een ervaren Chinashopper. Ik heb al veel gadgets (smartphones, fitnesstrackers, powerbanks, in-ear koptelefoons) voor mezelf en mijn familie (op verzoek) besteld. Verder verdiep ik me voordat ik iets koop op verschillende fora en zoek daarbij naar gebruikerservaringen. Als je wat onderzoek doet naar een product en weet bij welke partijen je het product kan bestellen (met kortingscodes) en of je douanekosten moet betalen, kan je echt goede deals scoren.

Xiaomi robotstofzuiger

Een tijdje terug zag ik een robotstofzuiger van het merk Xiaomi langskomen. Xiaomi is een bekend Chinees merk. Het merk staat bekend als betrouwbaar en ze maken zelf, of laten uit hun naam vaak mooie (design) producten maken. De stofzuiger zag er mooi uit en hij is in tegenstelling tot andere (westerse) robotstofzuigers voor zijn prijs behoorlijk slim. De Xiaomi is te besturen met een app en hij bepaalt een logische route. Als hij tijdens het zuigen merkt dat de accu leeg begint te raken, gaat hij zelf naar zijn laadstation. Wanneer hij dan weer is opgeladen, gaat hij verder waar hij gebleven was. Verder heeft hij een borsteltje om in hoeken te kunnen zuigen.

De stofzuiger maakt met behulp van 12 sensoren een plattegrond van de obstakels om hem heen. Ook gebruikt hij de sensoren om niet van de trap af te vallen. Glimmende oppervlaktes, bijvoorbeeld een glimmende metalen lampvoet, kan hij niet zien met sensoren, maar daarvoor heeft hij zijn “bumper” om die toch te detecteren. Wanneer de stofzuiger ergens tegenaan rijdt met de bumper wordt die ingedrukt en stopt hij. Hij probeert dan door middel van de bumper er omheen te rijden door steeds een klein stukje er omheen te werken. De werking is in onderstaand filmpje goed te zien.

Slimme stofzuiger in gebruik

Momenteel heb ik de stofzuiger een week in gebruik. In ongeveer een half uur heeft hij de benedenverdieping gezogen. De vloer is merkbaar minder stoffig en harig. Wanneer ik klaar ben met werken, geef ik de stofzuiger vanaf het parkeerterrein bij mijn werk de opdracht om te gaan zuigen. Dan kom ik 40 minuten later aan in een gestofzuigd huis 😀

De robot is ongeveer 10 centimeter hoog. Bij ons betekende dat dat hij onder de salontafel kan zuigen. Ook kan je de robot oppakken en gebruiken op een andere verdieping dan waar zijn basisstation staat. Bij ons past hij ook onder het bed door en heeft hij zo de eerste verdieping kunnen zuigen. Als hij dan klaar is, zal je hem wel zelf weer op moeten pakken en op de verdieping van zijn basisstation zetten. Ik ben er even bij gebleven toen hij bij het trapgat aan het zuigen was. Het ziet er allemaal behoorlijk spannend en gevaarlijk uit als hij op het randje van het trapgat aan het zuigen is. Maar hij is er niet af gevallen!

Tevreden?

Al met al ben ik behoorlijk tevreden met de aankoop. De stofzuiger is in 2016 geïntroduceerd. Gezien de vele goede reviews op verschillende sites heb ik de verwachting dat de stofzuiger ook wel een tijd mee zal gaan. Ik heb er €277,- voor betaald bij Gearbest na een kortingscode te hebben gebruikt (mei 2018). Daarbij heb ik gekozen voor verzending vanuit hun warenhuis in Polen (GW4). Omdat Polen onderdeel is van de EU hoef je dan geen douanekosten te betalen.

Eenmalige grotere uitgave: een stuk meer comfort!

Vergeleken met een westerse slimme stofzuigerrobot, die vanaf €450,- vergelijkbare functionaliteit hebben, ben je een stuk goedkoper uit (450-277=€173,-). Toen we minder gebruik gingen maken van de diensten van onze hulp in de huishouding scheelde ons dat 90 euro in de maand. Dat betekent dat we de stofzuiger in 277/90= 3,08 maanden hebben terugverdiend. En daarna kunnen we nog steeds genieten van een dagelijks gestofzuigd huis!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.