Beleggen en strategie

Beleggen en strategie

Eind 2018 schreef ik in een bericht dat ik mezelf een vervroegd kerstcadeau had gedaan. Ik had mezelf mijn eerste exemplaar van VWRL cadeau gedaan en was daarmee begonnen met beleggen in ETF’s (exchange traded funds). Bijkomend en onbedoeld voordeel was dat ik ook op tijd bleek te zijn voor de dividenduitkering van de ETF. Er wordt bij dit fonds ieder kwartaal dividend uitgekeerd. Het beleggen in VWRL is de basis van mijn portfolio. Tijd om verder te kijken waar ik in wil beleggen en mijn strategie.

Basis op orde

Sinds december 2018 koop ik braaf iedere maand een exemplaar van de ETF. Ik begon met een maandelijkse inleg van €75,- per maand. Eind 2019 ben ik gestopt met het inleggen in Robeco One.

Robeco One is de partij waar ik een aantal jaren terug ben begonnen met beleggen. Bij Robeco liggen de fondskosten hoger dan bij inleggen in VWRL via de kernselectie van DeGiro. Dat betekent dat over een periode van 20-30 jaar je meer rendement behaalt omdat je minder kosten kwijt bent aan de aanbieder.

Mijn maandelijkse inleg bij Robeco was €50,-. Mijn maandelijkse inleg in VWRL heb ik daarna verhoogd van €75,- naar €100,-. Dat moest ook bijna wel, want de koerst bleef stijgen en daardoor lukte het niet meer om 1 exemplaar per maand te kopen.

VWRL is de basis van mijn beleggingsportefeuille. Het is een breed gespreid fonds die bestaat uit de bijna 4000 grootste bedrijven ter wereld. Die bedrijven zijn verspreid over verschillende sectoren. Het voordeel daarvan is dat je risico zo veel mogelijk spreid.

Basis is op orde… en nu?

Nu ik de basis van mijn portefeuille heb bepaald, wat gevoel heb gekregen bij het maandelijks in leggen en kopen, de snelle stijging van de koers, maar ook de sterke daling van de koers door Corona, werk het tijd om eens achterover te leunen en te bekijken wat ik nog meer zou willen doen op het gebied van beleggen en/of investeren. Wat kan ik nog doen met extra investeren of beleggen en strategie daarbij?

Ik volg een hoop blogs op het gebied van FIRE/HOT. Er zijn een aantal richtingen waar bloggers zich op richten om hun investeringen te spreiden: vastgoed, crowdfunding, leningen (bijvoorbeeld Twino), breed gespreide indexfondsen, isoleren of verduurzamen van je energievoorziening, losse aandelen en/of dividend gevende aandelen. Velen hanteren een combinatie van deze richtingen.

In deze blogpost gaat het om beleggen. Daarvoor heb ik nu voor mezelf bepaald welke richting ik op ga.

Wat ga ik nu doen?

In de loop van de tijd heb ik vele blogs gelezen en een gevoel kunnen ontwikkelen wat ik zelf zou willen doen. Ik kies ervoor om naast mijn basis van VWRL langzaam en met kleine inleg een dividendportefeuille op te starten.

In september 2019 zag ik op een van de blogs die ik volg, lekkerlevenmetminder, een actie om te starten met Flatex. Bij het openen van een account zou je €100,- cadeau krijgen. Daar heb ik gebruik van gemaakt. Ik heb €20,- van mijn eigen geld ingelegd en de €100,- erbij gekregen.

Beleggen en strategie

In de eerste instantie ben ik binnen Flatex op zoek gegaan naar een ETF met aandelen erin die een hoog dividend uitkeren. Daarnaast heb ik wat aandelen Shell gekocht. De ETF heb ik inmiddels verkocht. Dat geld heb ik gebruikt om wat extra Shell te kopen voor de ex-dividend datum. Tijdens de eerste daling vanwege Corona heb ik nog wat Shell bijgekocht (te vroeg!!). Daarmee heb ik mijn gemiddelde aankoopkoers (GAK) wel naar beneden kunnen krijgen.

Inmiddels heb ik wat van mijn eigen geld bijgestort zodat ik weer wat ruimte heb om verdere kansen te pakken. Er zit nu in totaal €75,- van mijn eigen geld in. Daarvan heb ik nu 7 aandelen Shell en nog €20,- over om andere dingen mee te doen. Met de huidige actuele koers van Shell tijdens het schrijven van dit bericht (11,06) sta ik dus door de actie van Flatex nog niet op verlies.

Mijn plan is om langzaam maar zeker door zo veel mogelijk “buy and hold” een dividendportefeuille op te bouwen. Door het te ontvangen dividend opnieuw te investeren in dividend gevende aandelen zal ik in loop van de jaren, als het goed is, steeds meer dividend ontvangen. Zie het als een sneeuwbal die door de sneeuw te rollen alsmaar groter wordt.

Gevaren!

Niemand weet wat Corona gaat betekenen voor de wereldeconomie op korte en lange termijn. Op de korte termijn zullen de beurzen nog wel blijven dalen. Het is op de langere termijn de vraag of de wereld in een recessie beland, hoe erg deze is en welke sectoren er het snelst weer bovenop zijn. Daarbij zal ik proberen met gezond verstand mijn dividendaandelen te kiezen.

De vraag die je jezelf kan stellen is: wat hebben mensen altijd nodig de komende decennia. Mogelijke antwoorden:

  • eten,
  • olie (voor b.v. plastic en vervoer),
  • energievoorziening,
  • technologie,
  • banken,
  • verzekeringen,
  • medicijnen

Met deze sectoren in het achterhoofd ga ik de komende jaren kijken of het lukt om deze portfolio uit te bouwen. Het voordeel van Flatex is dat ze geen bewaarloon of kosten per transactie rekenen. Ze verdienen aan de spread van het aandeel (verschil tussen bied en de laad koers). Omdat het voor mij nu nog om lage bedragen gaat, is Flatex voor dit moment mijn gekozen broker. Later ga ik nog wel eens verkennen of het beter is over te stappen naar een andere broker. Verder is het zo dat Flatex bezig is met het overkopen van DeGiro. Misschien wordt dit vanzelf 1 broker.

Wat is jouw beleggingsstrategie de komende jaren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.