Doel: huis kopen

Huis

Zoals in mijn vorige bericht al is besproken en eerder al naar voren is gekomen in een nog oudere blogpost, zijn we al een tijdje op zoek naar een koophuis. We zijn niet opgehouden met zoeken en bezichtigen. Meestal lopen de bezichtigingen op niets uit omdat we de vraagprijs te hoog vinden omdat er te veel moet gebeuren aan het huis om het bewoonbaar te maken.

Half februari was het weer zover. Op funda werd ons een huis onder de aandacht gebracht omdat er een prijsverlaging was gedaan van €22.000,-. Het huis stond inmiddels al 3-4 maanden te koop. Met de vraagprijs kwam het huis binnen onze mogelijkheden terecht. We besloten een bezichtiging te plannen om eens te gaan kijken.

Bezichtigen

Het huis stond inmiddels leeg. Van de eigenaar stond er nog een kledingkast en nog wat kasten in de garage. Er bleek nog een paar maanden een kamer te zijn verhuurd, maar deze huurder was er inmiddels uit.

Het eerste gevoel tijdens de bezichtiging was dat het huis goed aanvoelde voor ons beiden. Het nadeel was dat er sprake was van achterstallig onderhoud (schilderwerk, oude badkamer en oude wc, de keuken was ook “op”). Naar ons idee was de woning de nieuwe verlaagde vraagprijs dan ook echt niet waard.

Bellen na de bezichtiging

Na de bezichtiging hebben we de verkopend makelaar gebeld en aangegeven dat we een goed gevoel hadden bij de woning maar dat als we een bod zouden doen dit zelfs nog €50.000,- onder de verlaagde vraagprijs zou liggen. Meer vonden we het echt niet waard. Ons idee van de waarde kwam in de buurt van de WOZ-waarde van het huis.

De makelaar gaf aan dat de verkoper daar echt niet akkoord mee zou gaan. We hebben uiteindelijk ook geen bod uitgebracht. We zagen de potentie van het huis en het huis voelde ook goed, maar niet voor de prijs die werd gevraagd.

Verder kijken

De woning verdween uit onze gedachten. We bleven funda in de gaten houden en nieuwe huizen kwamen voorbij. We bleven bezichtigen. Twee maanden na onze bezichtiging besloten we een bezichtiging te plannen bij een huis een straat verder. Dit huis was ook wel een prima huis. We werden alleen niet enthousiast ervan. Het was redelijk onderhouden. Het binnenschilderwerk moest wel worden gedaan. Een ander punt waarop we afknapten was dat de buren in de tuin zaten en nogal wat herrie maakten. Toen we buiten kwamen, herinnerden we het huis van een straat terug waar we twee maanden eerder een bezichtiging hadden. Daar hadden we wel een goed gevoel bij gehad en het straatje sprak ons een stuk meer aan.

Staat het huis nog steeds te koop?

We besloten naar het huis toe te lopen. Het makelaarsbord stond nog steeds in de tuin. Het huis stond nog leeg. Dat een bord nog in de tuin staat, hoeft niet te betekenen dat het huis nog te koop is. We besloten de makelaar te bellen. Het huis stond nog steeds te koop (na 6+ maanden). We vroegen of we nog een keer konden bezichtigen. Dat kon! De makelaar kon binnen 10 minuten bij het huis zijn.

Na deze tweede bezichtiging kwamen we erachter dat het huis nog steeds goed aan voelde. Toen we thuiskwamen hebben we er nog een aantal goede gesprekken aan gewaagd en wat nachtjes over geslapen. We belden de makelaar weer om aan te geven dat we nog steeds de vraagprijs veel te hoog vonden en als we een bod zouden doen, dat niet al te ver van ons eerder aangegeven bedrag af zou liggen. De makelaar had het idee dat de verkopers inmiddels wel open zouden staan voor een bod lager dan de vraagprijs.

Het bod

Na goed nadenken over het bod besloten we €35000,- onder de nieuwe vraagprijs te bieden
(€57k onder de oorspronkelijke vraagprijs). Hier ging de verkoper niet mee akkoord. We hebben vervolgens nog even overlegd en besloten ons bod met €10000,- te verhogen (€25k onder de nieuwe en €47k onder de oude vraagprijs; €15k boven de WOZ-waarde 1-1-2018) en dat als eindbod neer te leggen. Vervolgens voerde de verkopend makelaar bij ons de druk op om te kijken of er nog meer uit ons te halen was. Het was inmiddels avond en we besloten niet meer te reageren hierop.

De volgende ochtend belde de makelaar op. Ze verontschuldigde zich dat ze de druk nogmaals had opgevoerd en wist te melden dat de verkoper akkoord was met ons eindbod!!

Huizenmarkt

Zoals je ziet, is het in deze huizenmarkt nog steeds mogelijk om een huis te kopen voor een redelijke prijs. De verkoper is overmoedig geweest door de vraagprijs veel te hoog te stellen waardoor het uiteindelijk een hele tijd duurt voordat een woning wordt verkocht.

Inmiddels zijn we nog bezig met allerlei dingen regelen, kijken wat we meteen willen verbouwen en offertes opvragen daarvoor. In de stukken die we toegestuurd kregen vanuit de verkoper is te lezen dat ze in 2002 de woning voor €2000,- minder hebben gekocht dan we nu aan ze zullen betalen. Rekening houdend met de woningmarkt nu, de inflatie in de tussentijd en de makelaarskosten die ze moeten betalen voor de verkoop, maken ze uiteindelijk waarschijnlijk verlies op de woning.

En nu?

Er zit voor ons nog wel wat werk in achterstallig onderhoud, maar daarvoor kunnen we nu nog relatief eenvoudig en tegen een laag rentepercentage bijlenen. Vanuit FIRE oogpunt misschien niet helemaal handig, maar met het betalen van de kosten koper, het verhuizen zelf en onze al geplande verre vakantie naar Canada gaan we behoorlijk door onze buffer heen. Dit zal de komende jaren de enige verre en dure vakantie worden voor ons. Daarnaast verdienen een aantal van de geplande werkzaamheden zichzelf weer terug.

In een volgende blog zal ik wat meer vertellen over wat we van plan zijn op, om en aan de woning te veranderen en wat het achterstallige onderhoud allemaal inhoudt. Ik verwacht de komende tijd dan ook vooral te bloggen over het opvragen van offertes en onze plannen met het huis.

9 Antwoorden op “Doel: huis kopen

  1. Wat leuk zeg! Gefeliciteerd. Ik kan het me vanuit het oogpunt van de verkopers wel voorstellen, maar ik zie het wel vaker dat een huis gewoon voor een veel te hoge prijs te koop staat. En dan verbaasd zijn dat er geen interesse is… Maar gelukkig hebben jullie nu een leuk huis gevonden en kunnen kopen 🙂

    1. Juist dat zijn mogelijkheden tegenwoordig om voor een goede prijs te kopen. Kopen blijft met de lage hypotheekrente momenteel natuurlijk nog steeds een goede optie. Als een huis lang te koop staat worden deze “besmet” want er zal vast wat zijn dat een huis zo lang te koop staat en dan gaan er steeds minder mensen kijken. Verkopers moeten dan bijna wel verder zakken met de prijs om überhaupt het huis te verkopen. En dat is dan verder zakken dan eerder beoogd.

  2. Het is belangrijk om je hart te volgen bij het kopen van je huis. Doe pas een bod als je denkt dat dit je droomhuis is. Heb je ergens twijfels over? Vraag dan eens om advies om je heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.