Doelen voor 2019: persoonlijk

Nieuwjaarsdoelen

In navolging van de vorige blogpost wil ik ook nog een aantal doelen stellen voor 2019 op hele andere gebieden: relatie/gezin, werk, hobby en thuis.

2018 was voor ons een behoorlijk zwaar jaar. Het jaar begon goed. In maart bleek mijn vrouw zwanger te zijn geworden. Alles leek voorspoedig te gaan maar uiteindelijk is onze dochter te vroeg en te klein geboren en indirect daaraan overleden.

Dit alles heeft me helpen inzien dat tijd voor het gezin en dierbaren toch echt wel prioriteit heeft boven alles. Daarom wil ik, vanuit de FIRE (Financially Independent, Retire Early) maar vooral de HOT (Happy, Opportunity rich, Time rich) gedachtes, mijn leven en tijd wat omgooien in 2019.

Relatie/gezin

We zitten nog volop in de verwerkingsfase van het verlies van onze vroeggeboren dochter. Hier zullen we de komende tijd nog wel mee bezig zijn. Het is zwaar. Ik heb niet altijd (eigenlijk meestal niet) dezelfde behoeftes in de verwerking als mijn vrouw. In de loop van de jaren hebben we samen al een hoop meegemaakt en ik heb er vertrouwen in dat we ook hier weer samen sterker uit komen.

De nagesprekken met de artsen in het ziekenhuis zijn allemaal geweest. We hebben al onze vragen kunnen stellen en ook verwachtingen voor de toekomst na kunnen vragen. Daarmee bedoel ik de kans op herhaling van het onderliggende probleem. De ervaring in het ziekenhuis leert dat artsen nooit garanties kunnen geven en altijd blijven praten in kansen. Sommige kansen zijn hoger, andere weer wat lager. Onderzoeken waarop ze de kansen baseren kunnen ook een brede populatie hebben waarin geen rekening is gehouden met specifieke problematiek waardoor kansen lastig te voorspellen zijn. Voor onze specifieke situatie is de kans op herhaling aanwezig, maar niet groot.

De toekomst: 2019 en verder

Op basis van het advies van de arts (gynaecoloog) zouden we 7-8 maanden na de vorige bevalling (begin november 2018) mogen proberen om opnieuw zwanger te worden. Tegen die tijd moeten we maar zien of we daar emotioneel aan toe zijn. Dat heeft ons wel doen besluiten dat we voor die tijd nog een keer een lange en verre reis willen maken. Daarom hebben we besloten om rond mei voor 3 weken naar Canada te gaan. Verre en lange reizen maken zal toch iets makkelijker gaan zonder een baby dan met.

Het opnieuw veilig zwanger kunnen worden zorgt er ook voor dat we iedere maand blijven sparen voor ons ongeboren kind. Daar zijn we al een aantal jaar mee bezig en is iedere maand van de zwangerschap automatisch doorgegaan. We hebben er in de loop van de tijd wel een kinderwagen,een autostoel en meegroeistoel van gekocht. Deze zullen we dan ook op zolder bewaren voor een eventueel volgend kindje.

Werk

Ik ben al een tijdje niet gelukkig in mijn werk. Inmiddels doe ik 5 jaar hetzelfde werk. Het werk is repeterend, biedt me geen uitdaging meer en is niet in de richting waarvoor ik heb gestudeerd en dus interessant vind. Aan de andere kant heb ik wel een vast contract, goede secundaire arbeidsvoorwaarden en een werkgever die heel erg steunend is geweest in 2018.

Het plan is om actiever te zoeken naar een nieuwe baan. Daarbij wil ik proberen om niet via een detacheerder aan de slag te gaan, maar direct in dienst te gaan bij een organisatie/bedrijf. In het verleden ben ik gedetacheerd geweest en dat heeft uiteenlopende ervaringen opgeleverd met de neiging richting negatief. Het probleem is dat de organisaties (hogere overheden) en bedrijven (advies- en ingenieursbureaus) waar ik zou willen werken nogal streng zijn in de selectie van mensen en wat deze mee moeten nemen aan relevante werkervaring. Maar er hoeft natuurlijk maar een organisatie te zijn die me de kans wil bieden om te laten zien wat ik kan.

Hobby

Ook wil ik de tijd die ik aan verschillende hobby’s besteed anders indelen. Nu stop ik te veel tijd in het kijken van series en Youtube. Dat zou echt een stuk minder kunnen!

Het minderen met series en Youtube zorgt ervoor dat ik tijd over houd voor andere dingen waar ik graag mee bezig ben. Een van de dingen is het bloggen op deze site. Dat wil ik ook weer verder oppakken en interessante blogs voor jullie schrijven 🙂

Ik wil me verder ontwikkelen in het (kunst)schilderen. Het schilderen brengt me een hoop ontspanning. Ik wil een eigen stijl ontwikkelen en voorzichtig proberen een start te maken met het verkopen van mijn werk en op termijn het geven/organiseren van cursussen of workshops voor de technieken die ik toepas in mijn werk. In 2017 heb ik al een keer lokaal mogen exposeren. In 2018 heb ik te weinig tijd vrij gemaakt om te schilderen en daarom wil ik dat in 2019 veel meer gaan doen.

Ik wil deze hobby’s gebruiken om te proberen daar wat extra (passief) inkomen uit te halen. Het is geen vereiste, maar als ik mijn hobby’s kan gebruiken om daar een aanzet toe te geven dan is dat mooi meegenomen. Dit betekent niet dat ik deze blog vol zal zetten met reclamebanners en links. Dat is niet het doel voor dit blog.

Thuis

Een ander doel voor dit jaar is om het huis eens grondig op te gaan ruimen. Sommige dozen en spullen staan nog op dezelfde plek als waar ze zijn neergezet toen we hier kwamen wonen. Met het klaarmaken van de babykamer is het huis behoorlijk op zijn kop geweest doordat er wat kamers van functie zijn veranderd en ook daar zijn nog behoorlijke sporen van te zien. 

Woonkamer

Een ander project in huis is het veranderen van de woonkamer. We hebben tijdens de zwangerschap een nieuwe bank aangeschaft. We zijn niet meer tevreden over onze salontafel. Deze is te groot en er is te veel ruimte voor allerlei “troep” onder, in en op de tafel.  Daarom wil ik deze wanneer we zicht hebben op een nieuwe oplossing kijken of ik deze nog op marktplaats kan zetten.

Bij mijn schoonouders staat ook nog een andere eettafel die van de familie is en die we mogen hebben. Ook moet er nog ergens een dressoir (design) staan die al een tijd in de familie zit, maar daar zit mogelijk houtworm in. We hebben geen idee hoe het dressoir eruit ziet, maar daar moeten we dus nog eens naar kijken en het dressoir laten behandelen tegen houtworm als we die willen gebruiken.

Trapkast

Een ander project, waar als je op internet naar gaat zoeken heel veel mensen last van hebben, is om de trapkast eens goed onder handen te nemen. Die wordt nu in kleine mate gebruikt voor wat voorraad, maar vooral voor allerlei troep die in de loop van de tijd wordt verzameld. Ik wil daar een mooie inrichting voor bedenken. Ik ben het internet al even op geweest om daarvoor wat inspiratie op te doen en ben bij deze post uitgekomen op het Tweakers.net forum. Vooral het gebruik van de Ikea plankinzetten onderaan de traptreden lijkt me wel een mooie oplossing.

Doelen

Als ik bovenstaande nog eens teruglees zijn dat toch wel behoorlijke doelen. Het is vooral veel opruimen, ordenen en tijd anders en efficiënter indelen. Het afgelopen jaar heeft me echt inzicht geboden in dingen die echt belangrijk zijn. Nu is het belangrijk om deze doelen ook echt na te streven.

Wat zijn jouw doelen voor volgend jaar?

2 Antwoorden op “Doelen voor 2019: persoonlijk

  1. Bedankt voor je reactie Anke!
    Nee ik zal er echt wel voor zorgen dat het niet onontspannend werkt. Al jaren loop ik met het idee om meer te doen met de dingen die ik maak (en hoe ik ze maak/schilder). Anders stapelen de schilderijen zich thuis alleen maar op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.